The ones who got away

Å lage utstilling handler også om å velge bort.

Som jeg har kommet inn på tidligere er det mange historier og linjer man velger å ikke følge. På tross av god planlegging fortsetter også utvelgelsesprosessen blant gjenstander som skal stilles ut eller velges bort helt til det siste. Her har enkelte ganger også utstillingsdesigneren sitt å si. Det finnes gjenstander som rett og slett ikke passer inn i ideen og konstruksjonen av det fysiske utstillingsrommet. Nærmest ikoniske gjenstander kan ende opp med å ikke bli representert i utstillinga.

På en seng av Tore Bugges vinylplater ligger en pose. I posen kan man skimte originalmaleriet som senere ble trykt opp som plakat i lp-boksen Timothys Monster i 1994.
På en seng av Tore Bugge Pedersens vinylplater ligger en pose. I posen kan man skimte originalmaleriet som senere ble trykt opp som plakat i Timothys Monster i 1994.

Denne prosessen kan også resultere i nye ideer. Som vi har vært inne på innehar Rockheim en rikholdig plakatsamling, og vi har i arbeidet med utstillinga også samlet inn en mengde nye plakater. Ikke alle får plass i det temporære utstillingsrommet. I februar åpner en egen plakatutstilling med turnéposters av Motorpsycho i Rockheim Galleri. Disse skal få lov til å stå ut siste del av utstillingsperioden.

Det har vært mange bidragsytere til utstillinga Supersonic Scientists og ikke alt som er utstilt kommer fra egen samling. Særlig bandet selv og fans har stilt opp. En annen viktig bidragsyter, om enn posthumt, er garasjerocker, musikkjournalist og kulturarkeolog Willy Bakken, som dessverre forlot oss allerede i 2010. Willy B, som også var kjent som Motorpsycho-fan og systematisk samler, arbeidet faktisk på et bokmanus om Motorpsycho som aldri ble ferdigstilt. Ved hans død ble store deler av hans arbeid og samling donert til Nasjonalbiblioteket og en del av dette materialet vil bli representert i utstillingen.

Willy B spilte for øvrig i det Motorpsycho-relaterte prosjektet Insect Machine som avholdt konsert i 2006 i anledningen 60 års dagen til den i dag fortsatt svært vitale Harald Are Lund. I likhet med Bakken kan Lund aldri hylles nok. Hans betydning gjennom sin spredning av kvalitetsmusikk i eteren i over 40 år kan vanskelig overvurderes. Harald Are Lund har i NRK-regi blant annet gjort flere live-opptak med Motorpsycho, opptak som er godt kjent og verdsatt blant bandets mest innbitte fans. Av folk vi har hatt kontakt med i arbeidet med Supersonic Scientists har han blitt spesielt trukket fram for innsatsen han har gjort. På tross av dette frykter jeg at han ikke blir særlig synlig verken i utstilling eller kommende bok. Men han har i hvert fall blitt nevnt her. Hør han på søndager på NRK P13!

blogg 5 band
Heftig bilde av Motorpsycho bestående av over 50 460 perler (opprinnelig 58 870) skapt av fan Kamilla Paulsen. Interessert, har penger og plass? kamilla82@gmail.com

Quizen er avsluttet og resultatene er klare! Bandet kommer nok snart med en oppdatering. Jeg tør likevel avsløre at ingen av de over 400 deltakere var i nærheten av å få full pott, men at én person faktisk klarte å resonnere seg fram flere riktige låter enn de andre.

Siste innlegg

Siste kommentarer

Arkiv

Kategorier

Meta

Morten Haugdahl Written by: