….it’s a masterpiece I heard

Motorpsycho handler selvsagt først og fremst om musikk, men på hvilke måter skal dette reflekteres i den kommende utstillinga? Hvis akkurat du skulle ha valgt låter som skulle representere Motorpsycho, hvilke hadde det vært? Og hvorfor hadde du valgt akkurat disse? Kan personlige spillelister bli en viktig del av Supersonic Scientists?

Motorpsychos musikk er for mange tett knyttet til bestemte fysiske formater, men kanskje også til visuelle uttrykk, aspekter vi også skal se nærmere på i senere bloggposter. På tross av alt dette er det ikke til å komme bort i fra at vi lever i internett-, spillelistene- og musikkstrømmingas tidsalder, hvor verken albumet eller det fysiske formatet dominerer musikkforbruket til ”folk flest”. Endringene i teknologi og lyttevaner reflekteres blant annet i platebransjen og i salgstall, men også i hvordan artister tenker om musikken. Spådommer om albumets død til fordel for enkeltlåter kommer i så måte jevnt og trutt.

Et album stod for en egen helhet, hvor også platas cover var en selvsagt del av denne helheten. Vendingen fra enkeltalbum til et gedigent og alltid tilgjengelig marked av valg gjør også noe med hvordan vi forholder oss til musikken. Vi kan nok en gang være diffuse og snakke om en vending bort fra helhet til deler, men samtidig fra deler til nye helheter, for eksempel i form av egenproduserte spillelister med enkeltlåter.

Spillelistene er selvfølgelig ikke noe nytt fenomen som oppstod med internett, iTunes og Spotify. Selv om salget av enkeltlåter i form av singler nesten var borte ved inngangen til 2000-tallet, hadde fortsatt samleplatene med hits gode dager. Dagens personlige spillelister har imidlertid også en klar forgjenger i såkalte mixtapes, altså egeninnspilte kassetter. Her var varighet, form og helhet styrt og begrenset av format og teknologi.

Mixtapes handlet ofte om å dele musikk med andre. De kunne inneholde skaperens favorittlåter, eller være arbeidskrevende og gjennomtenkte tematiske samlinger knytta til for eksempel forelskelse, årstider eller sinnsstemninger. Å lage en mixtape har av enkelte entusiaster blitt omtalt som en egen kunstform. Vanligvis handler dette om tapes fylt opp av ulike artister, men det kan også handle om samlinger med enkeltband, hvor ny rekkefølge lager en ny helhet. I et intervju gjort til Supersonic Scientists forteller for øvrig gitarist Ryan hvordan egenproduserte mixtapes var én av måtene musikalske impulser og oppdagelser ble delt mellom bandmedlemmene.

Med dette skal jeg nærme meg poenget med denne teksten. I arbeidet med bloggen og utstillinga har vi hele tiden hatt tanker og håp om involvering, inkludering og publikumsmedvirkning. Denne bloggposten er i så måte nok en oppfordring om at dere skal bidra.

Lag din egen spilleliste med Motorpsycho-musikk ut fra egne kriterier. Skriv gjerne også om hvorfor du har valgt akkurat disse låtene. Handler det om å lage en perfekt introduksjon til bandet, eller er det snakk om en liste med egne favorittlåter? Handler valgene også om personlige historier og minner knytta til låtene, om selvpåførte regler i forhold til å lage en spilleliste, strenge musikkteoretiske prinsipper, symmetri, selviscenesettelse, eller om noe helt annet? Uansett, send din ultimate Motorpsycho-spilleliste som tekst eller link til: supersonicscientists@rockipedia.no

Selv om jeg har lyst, skal ikke jeg lage min egen liste her. Jeg har i stedet gjort noe annet. I forrige bloggpost berørte vi Motorpsychos tidlige live-karriere, og kom også inn på bandets eklektiske valg av coverlåter. Black Flag og Neil Young ble nevnt som eksempler på artister de covret, men vi kunne dratt fram mange flere. Jeg har derfor forsøkt å lage en spilleliste bestående av coverlåter Motorpsycho spilte live de tre første årene av sin karriere, og det ble slett ingen ueffen liste!

Noen låter mangler selvsagt. ”Revolution” av Spacemen 3 fantes ikke tilgjengelig for strømming da jeg lagde lista, og det gjorde med skam å melde heller ikke Det Glade Vanvidds slager ”Ut av byen”. Er det forresten andre låter jeg har glemt? Eller er det låter her som slett ikke skulle vært med? Send oss en mail da vel! supersonicscientists@rockipedia.no

Siste innlegg

Siste kommentarer

Arkiv

Kategorier

Meta

Morten Haugdahl Written by: