Progresjon

Hvordan starter fortellingen om utstillinga Supersonic Scientists, hvor er vi, og hvor ender den?

En mulig begynnelse handler om masterbånd. Motorpsycho har selv eiet og tatt vare på sine innspillinger. En del av disse ble oppbevart på Motorpsycho-kontoret på Svartlamon i Trondheim, en ikke nødvendigvis optimal plassering for langtidslagring og bevaring for framtida. Bandet tok selv kontakt for hjelp med å sikre dette materialet. I august 2013 oppsøkte vi band og manager i øvingslokalet og hentet kassevis med film og lyd lagret på en rekke ulike formater. Ut fra bandets egen registrering inneholdt kassene blant annet konsertdokumentasjon, øvingsopptak og masterbånd av studioinnspillinger. Skattekammeret fylte undertegnede med en enorm selvisk nysgjerrighet, men profesjonelt og samvittighetsfullt sendte vi lasten videre til Nasjonalbiblioteket for deponering i det enorme fjellanlegget i Mo i Rana, hvor andre mastertapes med bandet allerede var sikret.
masterkasser

Kanskje var det kontakten, møtet og materialet som tente gnisten og satte fart i prosessen om en potensiell utstilling? Tanken har uansett fått lov til å modne lenge. Var idéen om en Motorpsycho-utstilling god og gjennomførbar? Vi snakker om et band med over 25 års aktiv historie, og et band som er viden kjent for sterk selvbevissthet og kontroll over egen output. Hvilke linjer skulle man følge og hvilke måtte man gi slipp på?

Utstillinger på Rockheim er i all hovedsak basert på materiale fra våre samlinger, men innsamling må også til. Vi har allerede hatt en rekke møter med bandet, men også med andre relevante aktører. Intervjuer har blitt planlagt og utført. Hva skal skje i forbindelse med åpninga av utstillinga? Skal noe publiseres? Handler dette i så fall bare om tekst? Dette og mange andre spørsmål skal både dere og vi få svar på etter hvert som ting hamres i flytende stein.

Så hvor ender fortellingen om Supersonic Scientists? En forhåpentligvis spektakulær utstilling er bare er en del av målet. Museumsarbeid handler om bevaring og formidling av kunnskaps- og kulturarv. Rockheim har et spesielt mandat i å dokumentere, ta vare på og formidle norsk populærmusikks historie. Rockheim og Nasjonalbiblioteket arbeider her ut fra en samarbeidsavtale hvor institusjonene deler på ansvarsområdene. Supersonic Scientists handler derfor også om forskning, innsamlings- og dokumentasjonsarbeid. Det handler om registrering og digitalisering, det handler om arkiv og bygging av samlinger. Ikke minst skal vi sørge for at materialet og resultater av arbeidet som blir lagt ned også kan være tilgjengelig og til nytte for andre, lenge etter at utstillingsperioden er over i april 2016.
DSC_1159

Fotokredits:

Trond Valberg, Cecilie Lykke, Lars J. Dyvik

And now for something completely different?

http://wimp.no/track/2128634

Hvorfor poster jeg denne endeløst lange låta her? Ta kontakt: supersonicscientists@rockipedia.no

Siste innlegg

Siste kommentarer

Arkiv

Kategorier

Meta

Morten Haugdahl Written by: